kobi.sk

Doprava zadarmo pri nákupe nad 50 €

Chrastavitosť jabloní

Chrastavitosť jabloní

Chrastavitosť jabloní je charakteristické hubové ochorenie, ktoré spolu s múčnatkou predstavuje pre pestovateľov jabĺk najzávažnejšiu hrozbu a spôsobuje najväčšie hospodárske škody. Pôvodcom tohto ochorenia je huba Venturia inaequalis, ktorá môže okrem jabloní v menšej miere napádať aj iné ovocné a okrasné dreviny z čeľade ružovité.  

Chrastavitosť jabloní sa zvyčajne prejavuje v podobe tmavých, šupinatých škvŕn pripomínajúcich malé chrastičky na plodoch, listoch a mladých výhonoch. Napadnuté listy predčasne opadávajú, no najväčšie škody chrastavitosť spôsobuje na jablkách, ktorých kvalita sa znehodnocuje. Plody napadnuté týmto ochorením sú vizuálne neatraktívne a ich skladovateľnosť je výrazne skrátená, keďže cez vzniknuté lézie vnikajú do plodov mikroorganizmy spôsobujúce hnilobu.  

Huba spôsobujúca chrastavitosť jabloní prežíva v infikovaných listoch a v jarnom období uvoľňuje počas daždivého počasia spóry, ktoré opäť infikujú mladé listy.

Na chrastavitosť sú niektoré odrody jabloní citlivejšie ako iné. Medzi citlivé odrody patria napríklad golden delicious (citrónky), jonathan (jonatánky), spartan, bohemia, gala, fuji a ďalšie. 

Ochrana proti chrastavitosti jabloní

V boji proti chrastavitosti jabloní sú najdôležitejšie prvé dva jarné funigicídne postreky. Prvý postrek tesne pred kvitnutím a druhý tesne po kvitnutí. Pri daždivom počasí je možné aplikovať aj ďalšie postreky v dvojtýždňových intervaloch až do júla, no tieto už majú nižšiu účinnosť.   

Proti tomuto hubovému ochoreniu pomáha aj prevencia v podobe prevzdušňovania korún jabloní rezom, likvidácia opadaného lístia, no najmä výsadba rezistentných odrôd.  

Zdieľať

Návrat hore